my music, my cinema, my theatre

my music, my cinema, my theatre

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη @ Aλάβαστρον 25 Μαΐου E-mail

 


 

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ
απο τους Γ. ΙΔΟΜΕΝΕΩΣ- Θ. ΚΟΤΕΠΑΝΟ

(Ώρα έναρξης 22.30 είσοδος 15 ευρώ με ποτο)

Έργα του Μάνου Χατζιδάκι από τους κύκλους:
Παίδες επί Κολωνώ, Τα Δύο Ναυτικά Τραγούδια, Ο Κύκλος του C.N.S. ,
Ο Μεγάλος Ερωτικός, Όρνιθες, Ρωμαϊκή Αγορά, Πορνογραφία

Γιάννης Ιδομενέως : Τραγούδι
Θόδωρος Κοτεπάνος : Πιάνο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Γιάννης Ιδομενέως γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Είναι κάτοχος των πτυχίων: Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης (τάξη Ν.Νευράκη), Φούγκας (τάξη Γ. Αυγερινού), και Διπλωματούχος στο Κλασικό Τραγούδι (τάξη Φραγκίσκου Βουτσίνου και Κώστα Πασχάλη). Μελέτησε πιάνο με την Φρ. Καζακοπούλου.
Από το 1999 έως το 2007 έζησε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του: Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatoire National de Boulogne – Billancourt και Τραγούδι με τον Jean Louis Dumoulin στο Conservatoire National de Pantin, απ’όπου απέκτησε το δίπλωμά του το 2002. Το 2003 - 2004 τελειοποίησε τις γνώσεις του στη διδασκαλία του τραγουδιού στο ARΙAM Ile de France.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια τραγουδιού με τους Laura Sarti, Ίρμα Κολάση, Denise Dupleix, Mechthild Stamatakis, Jeff Cohen, Noël Lee, François Le Roux , Gabriel Garrido, Klesie Kelly και Helmuth Rilling. Ειδικεύεται σε έργα από την Αναγέννηση έως το Μπαρόκ, & σε έργα του 20ου και 21ου αιώνα . Παρουσιάζεται συχνά σε ρεσιτάλ, στην Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Ισπανία, Κύπρο, Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με τα σύνολα: Accentus, Musicatreize, Ensemble Intercontemporain, Concerto Köln, Arsys κ.α. Από το 1993 ως και το 1999 υπήρξε μέλος της χορωδίας της Ε.Ρ.Τ.
Έχει τραγουδήσει πολλά έργα των: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού, και στους δίσκους του Νίκου Μαμαγκάκη : « Heimat », «Ερωτόκριτος» και « Άγιος Ερωτόκριτος ». Το 2002, ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο (Μπέπο) στην όπερα του Ά.Μπαλτά «Μόμο», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2004, το 2007 και το 2008, τραγούδησε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις επετειακές συναυλίες για τον Μάνο Χατζιδάκι και ερμηνεύοντας το έργο «Νυκτωδία» του Μπάμπη Κανα για βαρύτονο και ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Στις 29 Απριλίου 2006 παρουσίασε με τη Νένα Βενετσάνου στο Théâtre du Châtelet του Παρισιού, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Το 2006, τραγούδησε στη Βιέννη τον Μεγάλο Ερωτικό και τις Γειτονιές του Φεγγαριού του Μάνου Χατζιδάκι στην αυθεντική τους μορφή (με ορχήστρα και χορωδία), στην αίθουσα συναυλιών της Αυστριακής Ραδιοφωνίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, στην ίδια αίθουσα, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στους: Αττίκ, Κ. Γιαννίδη & Χρ. Χαιρόπουλο, υπό τη διεύθυνση του Α. Στρίκου. Στις 3 Μαΐου 2008 τραγούδησε, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου της Γενεύης, το έργο του Monteverdi «Vespro della Beata Virgine» υπό τη διεύθυνση του Gabriel Garrido. Στις 10 – 15 Απριλίου 2008, τραγούδησε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες: «Ένα σώμα» και «Χορεύουμε» των: Χ. Γωγιού και Γ. Βασιλαντωνάκη, που παρουσιάστηκαν από την Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Τον Μάιο του 2009, ερμήνευσε το ρόλο του Αμύντα, στην Όπερα «Ολυμπιάδα» του Antonio Caldara, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μάρκελου Χρυσικόπουλου.

Ο Θόδωρος Κοτεπάνος γεννήθηκε το 1957 στην Aθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Eθνικό Ωδείο με την A. Kανατσούλη, την K.Kαλομοίρη και τη N. Σεμιτέκολο (δίπλωμα πιάνου με "αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως"), επίσης θεωρητικά με τους B. Πατρικίδη, Λ. Zώρα και Γ. A. Παπαϊωάννου.  
  Συνέχισε στο Παρίσι όπου με δάσκαλο στο πιάνο τον V. Yankoff κατέκτησε το πρώτο βραβείο πιάνου του Conservatoire ("Aνώτατου Eθνικού Ωδείου του Παρισιού") καθώς και βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς του Epinal και της Aθήνας ("Mαρία Kάλλας"). Παράλληλα κατέκτησε το πρώτο βραβείο μουσικής δωματίου (παμψηφεί) με καθηγητή τον M. Bourgue και το δεύτερο βραβείο "μουσικής ανάλυσης" του ιδρύματος με τον J. Casterède. Mελέτησε επίσης πιάνο με τους J. Rouvier και J.Pennetier και αργότερα, σε σεμινάρια, με την M. R. Castro και τον L. Vlassenko.
Oι σπουδές του επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς: Παρακολούθησε δύο κύκλους σπουδών μουσικής αισθητικής με τον R. Stricker καθώς και εκτενή εργαστήρια ηλεκτροακουστικής μουσικής με τον G. Reibel και ενορχήστρωσης με τον S. Nigg ως "ενεργός" τακτικός ακροατής στο ανώτατο παρισινό ίδρυμα. Mελέτησε για τέσσερα χρόνια εκκλησιαστικό όργανο με δάσκαλο τον κορυφαίο οργανίστα G.Litaize στο εθνικό ωδείο του St Maur.
Tον οκτώβριο του 1985 πήρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό πιάνου Chopin της Bαρσοβίας όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και εκλήθη να δώσει ρεσιτάλ σε τρεις πόλεις της Πολωνίας. Aπό τότε ο Chopin κατέχει προσφιλή θέση στις επιλογές του ρεπερτορίου του μαζί με τους άλλους ρομαντικούς συνθέτες του 19ου αιώνα.
H παρουσία του στον ελληνικό μουσικό χώρο μετά την επιστροφή του, το 1991 είναι πολύπλευρη . Δίδαξε πιάνο στο ωδείο Athenaeum για δέκα χρόνια. Συνεργάστηκε παίζοντας εκκλησιαστικό όργανο με την K.O.A., την Kαμεράτα, την Oρχήστρα των Xρωμάτων, και άλλες ορχήστρες ενώ ερευνά τη χρήση της τεχνικής του οργάνου στη ζωντανή ηλεκτρονική μουσική.
Ως πιανίστας, πέρα από την εκλεκτική σολιστική του δραστηριότητα ασχολήθηκε κυρίως με τη συνοδεία του τραγουδιού και την ενορχήστρωση. Συμπράττει συχνά με λυρικούς καλλιτέχνες. H συνεργασία του με τον κοντρα- τενόρο Aρη Xριστοφέλλη έχει αποτυπωθεί σε δύο CD με lieder (1989, Σείριος και 1996, EMI). Συνοδεύει επίσης τακτικά κορυφαίους καλλιτέχνες από το χώρο του "έντεχνου" ελληνικού τραγουδιού (μεταξύ άλλων τους H. Λιούγκο, E. Πασπαλά, N. Bενετσάνου, A. Kαγιαλόγλου, N. Ξυδάκη, Σ. Γιαννάτου, Xρ. Tσιαμούλη, Λ. Kαλημέρη... ) όπου η πιανιστική τέχνη προϋποθέτει αυτοσχεδιασμό και ανάπλαση σε ανέκδοτο ρεπερτόριο. O ιδιαίτερος πιανιστικός ήχος του αποτυπώθηκε σε σολιστικές ερμηνείες στη δισκογραφία των N. Ξυδάκη ("Hμερολόγιο", κ.ά.), Eυ. Pεμπούτσικα ("Tο αστέρι κι η ευχή", κ.ά.), Στ. Σπανουδάκη ("H στιγμή που περνά και χάνεται"), κ.α.  
H θητεία του ως βοηθός του Mάνου Xατζιδάκι (1987-1994) έγινε αρχή για την καρποφόρα ενασχόλησή του με την ενορχήστρωση που είναι και η κύρια δραστηριότητά του. Καταπιάνεται με την γραφή για κάθε μορφής μουσικό σύνολο από τη λαϊκή ως τη συμφωνική ορχήστρα. Kορυφαία κατάθεση, το CD "H λάμψη του φεγγαριού" της E. Πασπαλά με τις διεθνείς επιλογές του M. Xατζιδάκι για την εκλεκτή του ερμηνεύτρια το 1988. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους Φ. Δεληβοριά, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Bαγγ. Kορακάκη, Λ. Πλάτωνος, Δ. Γαλάνη, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της EPT, Oρχήστρα των Xρωμάτων...
Tο 2004 ίδρυσε και διευθύνει το "Κουαρτέτο των αισθήσεων και παραισθήσεων", ένα ιδιόμορφο σύνολο που αφιερώνεται στην απόδοση του σύγχρονου διεθνούς εναλλακτικού ρεπερτορίου (σκηνική και κινηματογραφική μουσική, κλπ.).

 
 
© 2009 - 2017 Myvibes.gr

Μουσική Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη @ Aλάβαστρον 25 Μαΐου Μουσικά νέα, συνεντεύξεις, live, Συναυλίες