my music, my cinema, my theatre

my music, my cinema, my theatre

Omar Faruk Tekbilek @ Μονή Λαζαριστών 28 Μαΐου E-mail

 

 

 

 

Ένας σπουδαίος πρεσβευτής της ανατολίτικης μουσικής
o Omar Faruk Tekbilek
μαζί με τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες
και η «Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης»
υπό την διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά
με την Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης»
σε διδασκαλία Βασιλικής Κατσούκα
παρουσιάζουν την μουσική των Sufi
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

Την Πέμπτη 28 Μαίου 2009, ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής και αναμφισβήτητα ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης, ο Omar Faruk Tekbilek, μαζί με την Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά και τη Χορωδία Νίκος Αστρινίδης, σε διδασκαλία Βασιλικής Κατσούκα θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών την μουσική των Sufi.
Την συναυλία συμπληρώνουν οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες που αποτελούν βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Sufi, των τραγουδιών - προσευχών.
Οι  μουσικές αναζητήσεις  του Omar Faruk Tekbilek βάδιζαν πάντα παράλληλα με τις θρησκευτικές και στην δεκαετία του ’70, με την new age αντίληψη να είναι στην επικαιρότητα, ο Omar στρέφεται προς την φιλοσοφία των Sufi.
« Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι, η Σουφί πλευρά της μουσικής μου είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο τον κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από την θρησκεία,ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στην λατρεία μας για Αυτόν, και η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων …»  λέει ο ίδιος.
Ο τουρκικής  καταγωγής καλλιτέχνης παρουσιάζει μια μουσική που υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα, ενώ διατηρεί τις ευαισθησίες της παράδοσης, με έναν τρόπο που μόνο λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να πετύχουν! Μια μουσική, όπου συγχωνεύονται οι ήχοι της παράδοσης με τους σύγχρονους, συνδυάζοντας το μυστικισμό, τον έρωτα και την φαντασία. Μια μουσική που, όπως λέει ο ίδιος, συμβολίζει τη διαφορετικότητα μέσα από την ολότητα!
Ο Omar Faruk Tekbilek  στην συναυλία θα  παίζει νέι -για το οποίο θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο- μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά.
Σε αυτήν την συναυλία, ο Omar θα παρουσιάσει την προσωπική του φιλοσοφία, που τον καθοδήγησε σωστά και του προσέφερε στήριγμα μέσα στη δίνη που διαμόρφωσαν όλες οι θρησκευτικές και πολιτικές εξουσίες. Θα δώσει έμφαση στην μυστικιστική κυρίως πλευρά του, γιατί όπως λέει ο ίδιος: "Η μουσική και ο σουφισμός είναι συνυφασμένα για μένα. το να παίζω μουσική είναι σαν να προσεύχομαι".


Διοργάνωση: INTERSHOW
 
________________________________________
Τιμή εισιτηρίου: Α’ Ζώνη (πρώτες σειρές) 45€, Β’ Ζώνη 35€ και Κερκίδα 30€
Προπώληση: Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Εκδοτήρια Δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους) και στα δισκοπωλεία Metropolis & Stereodisc.
Πληροφορίες: Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, τηλ. 2310 589200
________________________________________ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Omar Faruk Tekbilek

Ο Omar Faruk Tekbilek γεννήθηκε στην Τουρκία, σε οικογένεια μουσικών, και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την μουσική. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο, με την σκέψη να γίνει κληρικός (ιμάμης). Στα 15 του άφησε το σχολείο, ακολουθώντας νέα πορεία στον χώρο της μουσικής, χωρίς να πάψει όμως να μελετάει, και στα 16 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνώρισε και τους δερβίσηδες του παλαιού σουφιτικού τάγματος Mevlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε μεν στο τάγμα, αλλά ο επικεφαλής δάσκαλος (που ήταν και δεξιοτέχνης στο ney) έγινε και δικός του δάσκαλος και η μεγάλη πηγή της μουσικής του έμπνευσης. Ο Omar επηρεάστηκε πολύ από τον μυστικισμό των δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με την ψυχή στην μουσική τους.
Στο ξεκίνημά του έμεινε πιστός στις παραδοσιακές του ρίζες, αλλά αργότερα εξερεύνησε και τον ανατολίτικο και τον δυτικό ήχο, έτσι που ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του σαν "παγκόσμιο" μουσικό. Και, όπως τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, έτσι και στην μουσική του συνυπάρχουν οι τέσσερις πτυχές: του μυστικισμού, του φολκλόρ, του ρομαντισμού και της φαντασίας. O Omar έγινε διάσημος για την μακρόχρονη ενασχόλησή του με τους μυστικιστικούς ήχους του σουφισμού. Η μουσική του είναι ένας συνδυασμός τεχνικής και μιάς ψυχικής μέθεξης, που πηγάζει από έναν περίπλοκο υπερβατικό διαλογισμό και μια ενορατική αντίληψη της πνευματικότητας της μουσικής.
Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς στην Τουρκία, ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Μετά την πρώτη του περιοδεία στην Αμερική, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη. Εκεί ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, πάντα με έμφαση στην μουσική της Ανατολής. Καθοριστική για την καριέρα του ήταν η γνωριμία του με τον Brian Keane, με τον οποίο έχει ηχογραφήσει έξι δίσκους και η συνεργασία μαζί του τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Εχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως ο τρομπετίστας Don Cherry, ο ex-Cream rock drummer Ginger Baker, Ofra Haza, Simon Shaheen,  Glen Velez, Bill Laswell, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Uttal και Steve Shehan.
Εχει συνθέσει μουσική επένδυση για πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις, και έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική.
Ο Omar έχει τιμηθεί με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003", ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο BBC World Music Award, στην κατηγορία Middle East. Εχει βραβευτεί με το US Golden Belly Musician-Of-The-Year-Award, για τις χρονιές 1998 και 1999 και έχει επίσης τιμηθεί τόσο για τη φιλειρηνική, όσο και για τη μουσική του δραστηριότητα.

 
 
© 2009 - 2017 Myvibes.gr

Μουσική Omar Faruk Tekbilek @ Μονή Λαζαριστών 28 Μαΐου Μουσικά νέα, συνεντεύξεις, live, Συναυλίες